Wysłodki buraczane mokre w diecie bydła – jak możemy je stosować?

Wysłodki buraczane mokre są produktem ubocznym powstającym w procesie wytwarzania cukru z buraków cukrowych. Powstają na skutek wyługowania rozdrobnionych buraków wodą. Rolnik, który dostarcza do cukrowni buraki, może później odebrać wysłodki, które są wykorzystywane jako pasza dla bydła. Agropodlasie powszechnie wykorzystuje wysłodki buraczane do karmienia zwierząt hodowlanych. O czym musimy pamiętać stosując ten rodzaj paszy?

Rodzaje wysłodków buraczanych

Wysłodki buraczane zawierają w sobie określoną ilość wody. W zależności od tego, jak dużą część stanowi sucha masa, wysłodki buraczane mokre dzielimy na: mokre (10-15% suchej masy), prasowane (20-25% suchej masy) oraz suszone (do 90% suchej masy). Im większa sucha masa, tym więcej węglowodanów dostarczają wybrane wysłodki.

Województwo podlaskie w dużej mierze opiera rolnictwo na uprawie buraków cukrowych. W związku z tym, wysłodki buraczane są tutaj bardzo popularną i powszechnie stosowaną paszą. Wysłodki buraczane można stosować zarówno do karmienia bydła, trzody chlewnej, a także koni. Zalecana dawka zależy oczywiście od pojemności suchej masy. Ze względu na treściwość tej paszy, bardzo duża liczba rolników uprawiających buraki wykorzystuje następnie wysłodki. Co więcej, ten rodzaj karmy można pozyskać od cukrowni lub rolników z nadwyżką paszy.

Dlaczego warto stosować wysłodki buraczane mokre?

Buraki cukrowe są bogatym źródłem węglowodanów. W ich składzie znajdują się polisacharydy strukturalne, takie jak: celuloza, hemiceluloza, pektyny oraz ligniny. W odróżnieniu od skrobi, pektyny są fermentowane w żwaczu dosyć szybko, co sprawia, że wysłodki buraczane mokre dostarczają dużej dawki energii, a jednocześnie, nie powodują kwasicy żwacza. W wysłodkach znajduje się także lizyna i wapń oraz niewielkie ilości fosforu i sodu. Cukier pozostały w wysłodkach ułatwia zakiszanie.

wysłodki buraczane mokre

2 odpowiedzi do “Wysłodki buraczane mokre w diecie bydła – jak możemy je stosować?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *